Γλαύκωμα και βελονισμός

8 April, 2023 by YinYang.gr0
eye-acu.jpeg

Πηγή: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1550830705002995

Το γλαύκωμα είναι μια πάθηση που βλάπτει το οπτικό νεύρο και επηρεάζει την οπτική λειτουργία. Πιο ειδικά χαρακτηρίζεται από τον εκφυλισμό των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς που προκαλούν προοδευτική οπτική νευροπάθεια, καταλήγοντας τελικά σε αλλαγές στην κεφαλή του οπτικού νεύρου. Είναι μια σημαντική αιτία τύφλωσης παγκοσμίως. Αν και πολλές θεραπείες είναι διαθέσιμες, συμπεριλαμβανομένων των οφθαλμικών σταγόνων, θεραπείας με λέιζερ και χειρουργικών επεμβάσεων, μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναζητήσουν προσεγγίσεις συμπληρωματικής ή εναλλακτικής ιατρικής όπως ο βελονισμός για να συμπληρώσουν την θεραπεία τους.

Μελέτες που διεξήχθησαν σε νοσοκομεία της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών, στρατολόγησαν συμμετέχοντες με γλαύκωμα ή ενδοφθάλμια υπέρταση (υψηλότερη από την κανονική οφθαλμική πίεση) και εφαρμόστηκαν παρεμβάσεις όπως ο ωτοβελονισμός, ο ηλεκτροβελονισμός και ο βελονισμός περιμετρικά στα μάτια και απόμακρα. Αυτές και άλλες μελέτες απέδειξαν ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει την ενδοφθάλμια υπέρταση λιγότερο ή περισσότερο και επίσης να αυξήσει την οφθαλμική αιμάτωση και την οφθαλμική ροή αίματος.

Στην μελέτη της πηγής αυτούς του άρθρου, μια απλή τυφλή, τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη στην οποία συμμετείχαν 45 ασθενείς με γλαύκωμα,φάνηκε ότι η διαφορά μεταξύ της ενδοφθάλμιας πίεσης 60 λεπτά μετά την παρέμβαση και της ενδοφθάλμιας υπέρτασης αμέσως πριν την παρέμβαση ήταν μεγαλύτερη στην ομάδα βελονισμού και στην ομάδα ηλεκτροβελονισμού  από ό,τι στην ομάδα ψευδούς βελονισμού.

Ο βελονισμός φαίνεται ότι έχει θέση ως συμπληρωματική θεραπεία σε διάφορα προβλήματα των οφθαλμών όπως η ξηροφθαλμία (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36152126/) , το γλαύκωμα και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

DR. IOANNIS DIMITRIOU MD MLCOM PT CCH MSC PHD TCM MSC MHP MIP


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


YINYANG CLINIC

Asset 1

Καλώς ήρθατε στην YinYang Clinic.
Είμαστε εδώ για εσάς. Οι υπηρεσίες μας είναι εξατομικευμένες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά στον χώρο μας ή στο σπίτι σας.

Η ομάδα της YinYang Clinic