Η Ασιατική βοτανοθεραπεία είναι μια σημαντική θεραπευτική μέθοδος της Κινέζικης Ιατρικής (ΚΙ). Ονομάζεται βοτανοθεραπεία διότι χρησιμοποιούνται ουσίες από το φυτικό, το ζωικό και το ορυκτό βασίλειο, για τη θεραπεία παθήσεων και τη βελτίωση και διατήρηση της υγείας. Η Ασιατική βοτανοθεραπεία είναι ένα από τα αρχαιότερα συστήματα βοτανικής ταξινόμησης, επεξήγησης και χρήσης ουσιών. Τα κινέζικα βότανα συνήθως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμούς που δημιουργούν μια συνταγή, η οποία μπορεί να παρασκευαστεί με τις ακόλουθες μορφές:
Βρασμένο μίγμα: τα βότανα βράζονται σε συγκεκριμένη ποσότητα νερού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έπειτα τα βότανα απομακρύνονται και παραμένει το υγρό με τα συστατικά των βοτάνων. Τα συστατικά του μίγματος αυτού έχουν ισχυρή δράση και μπορούν να απορροφηθούν γρήγορα από τον οργανισμό.
Χάπια: τα βότανα αλέθονται σε σκόνη και αναμειγνύονται με έκδοχα, όπως ρύζι, νερό, κρασί, ξύδι, μέλι, ζωμούς κτλ. Αφού αναμειχθούν διαμορφώνονται σε χάπια διαφόρων μεγεθών. Τα συστατικά από τα βότανα σε αυτή τη μορφή απορροφούνται πιο αργά, δρουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η χορήγηση τους είναι εύκολη και απλή. Συνήθως χρησιμοποιούνται για χρόνιες ασθένειες και σύνδρομα ανεπάρκειας.
Άλλες μορφές: αφέψημα, σιρόπια, ταμπλέτες, διαλύματα, ενέσιμα, αλοιφές, σκόνες κα.
Τι γίνεται σε μια θεραπεία βοτανοθεραπείας;
Την πρώτη φορά που θα κάνετε βοτανοθεραπεία, ο/η θεραπευτής/ρια ή ο/η συνεργάτης του/της θα πάρει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας. Έπειτα ο θεραπευτής ή ο συνεργάτης του θα συνεχίσει με τη φυσική εξέταση, όπου μεταξύ των άλλων περιλαμβάνεται η επισκόπηση της γλώσσας και η ψηλάφηση του σφυγμού. Αφού ο θεραπευτής σας έχει καταλήξει στη διάγνωση της ΚΙ, θα σας συνταγογραφήσει τα βότανα που θα χρειαστεί να πάρετε, θα σας αναφέρει με λεπτομέρεια γραπτώς τον τρόπο και το χρονικό διάστημα λήψης τους, και θα σας ενημερώσει για οτιδήποτε σχετικό με την θεραπεία σας. Συνήθως απαιτείται επανεξέταση μετά από χρονικό διάστημα που θα καθορίσει ο θεραπευτής σας. Στην επανεξέταση θα γίνει επαναξιολόγηση του ιστορικού σας, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που έγινε στην πρώτη συνεδρία και αν ο θεραπευτής σας το κρίνει απαραίτητο, θα συνταγογραφήσει ξανά βότανα.
Υπάρχουν παρενέργειες και αντενδείξεις;
Οι παρενέργειες είναι αρκετές διότι τα βότανα που χρησιμοποιούνται είναι εκατοντάδες, αλλά είναι σπανιότατες. Η συνηθέστερη παρενέργεια είναι στομαχικός πόνος και η τάση για έμετο. Αν έχετε κάποια γνωστή αλλεργία ενημερώστε εξαρχής το θεραπευτή σας. Αν κατά τη λήψη οποιασδήποτε δόσης βοτάνων αισθανθείτε αδιαθεσία ή έχετε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια όπως ζάλη, οίδημα στα πρόσωπο, βρόγχο φωνής, επικοινωνήστε άμεσα με το θεραπευτή σας.
(από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Κινέζικης Ιατρικής)
Η παραδοσιακή δυτική βοτανοθεραπεία υποστηρίζει τις βιωματικές προσεγγίσεις στη θεραπεία που έχουν εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι προφανές στη δυτική βοτανοθεραπεία που κάνει χρήση σκευασμάτων από ακατέργαστα φυτικά μέρη, προσαρμοσμένα για τη θεραπεία της αιτίας μιας δυσλειτουργίας και της ανισορροπίας γενικότερα, αντιμετωπίζοντας ολόκληρο το άτομο ολιστικά. Ταυτόχρονα υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση της δυτική βοτανοθεραπείας.