Η αποτελεσματικότητα του βελονισμού σε σχέση με την εκπαίδευση του
Η εκπαίδευση στο βελονισμό είναι αρκετά συνδεδεμένη με την αποτελεσματικότητα του. Για αυτό ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πριν αρκετά χρόνια δημιούργησε τα “σημεία αναφοράς για την εκπαίδευση στην παραδοσιακή / συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική: σημεία αναφοράς για την εκπαίδευση στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική”.
Γενικά υπάρχουν 3 επίπεδα εκπαίδευσης που καθορίζουν και την επαρκή άσκηση του βελονισμού όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:
- Πολυετής εκπαίδευση του βελονισμού σε Πανεπιστήμιο ή Σχολή βελονισμού με απόκτηση διπλώματος, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού, που οδηγεί στην εφαρμογή του βελονισμού και της Ασιατικής Ιατρικής ως ένα αυτόνομο σύστημα υγείας. Οι βελονιστές πρέπει να είναι μέλη σχετικού συλλόγου ή εταιρίας, δηλαδή να ρυθμίζονται με κάποιον τρόπο.
- Μονοετής εκπαίδευση του βελονισμού σε προγράμματα βελονισμού που οδηγούν τον επαγγελματία υγείας (ιατρό, φυσιοθεραπευτή, νοσηλευτή, μαία) στην εφαρμογή του βελονισμού ως «τεχνική» στο εξειδικευμένο κλινικό έργο που προσφέρει ο κάθε επαγγελματίας. Έτσι ο φυσιοθεραπευτής θα αντιμετωπίσει με το βελονισμό μόνο τα φυσιοθεραπευτικά προβλήματα και πχ. όχι τα μαιευτικά, ενώ η μαία θα αντιμετωπίσει με το βελονισμό μόνο τα μαιευτικά προβλήματα και πχ. όχι τα φυσιοθεραπευτικά.
- Ολιγοήμερη εκπαίδευση στην τεχνική της “ξηράς βελόνας” που οδηγούν τον επαγγελματία υγείας (ιατρό, φυσιοθεραπευτή) στην εφαρμογή της τεχνικής της “ξηράς βελόνας” για την αντιμετώπιση κυρίως μυοσκελετικών προβλημάτων.
Ώρες εκπαίδευσης | Τίτλος | Κλινική εφαρμογή |
Εκπαίδευση:
● 3-5 ετών ● 1500 – 3600+ ώρες ακαδημαϊκή και κλινική εκπαίδευση στο βελονισμό και την Ασιατική Ιατρική. Περιλαμβάνεται εκπαίδευση 450 ωρών επιστημών υγείας και 600 ωρών κλινικής πρακτικής άσκησης ● Επίπεδα πτυχίων: Πτυχίο, Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό Αναφορές: www.who.int Benchmarks for Training in Traditional Chinese Medicine |
Ιατρός Ασιατικής Ιατρικής, πιστοποιημένος – εγγεγραμμένος βελονιστής, διδάκτωρ βελονισμού ή διδάκτωρ βελονισμού & ασιατικής Ιατρικής.
Όλοι όσοι έχουν λάβει πτυχίο/δίπλωμα από διαπιστευμένο κολλέγιο ή πανεπιστήμιο Ασιατικής Ιατρικής και έχουν περάσει σχετικές εξετάσεις ικανότητας. Διατίθενται τρία ακαδημαϊκά πτυχία: Πτυχίο, Μεταπτυχιακό, Διδακτορικό |
Η Ασιατική Ιατρική είναι ένα πλήρες σύστημα υγειονομικής περίθαλψης που αρχικά αναπτύχθηκε στην αρχαιότητα.
Αντιμετωπίζει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας που περιγράφονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας www.who.int Η Ασιατική Ιατρική περιλαμβάνει μια σειρά από θεραπευτικές προσεγγίσεις: βελονισμός, βοτανοθεραπεία & διαιτοθεραπεία, θερμοθεραπεία, θεραπεία δια χειρός, θεραπευτική άσκηση, τσι γκονγκ, συμβουλευτική τρόπου ζωής. |
Εκπαίδευση:
200+ ώρες ακαδημαϊκής και κλινικής εκπαίδευσης στο βελονισμό και την Ασιατική Ιατρική. Αναφορές: www.who.int Benchmarks for Training in Traditional Chinese Medicine |
Ο βελονιστής είναι ένας επαγγελματίας υγείας (ιατρός, φυσικοθεραπευτής, νοσηλευτής, μαία) που χρησιμοποιεί το βελονισμό ως συμπληρωματική τεχνική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά στους επαγγελματίες υγείας που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το βελονισμό ως «τεχνική» στο εξειδικευμένο κλινικό τους έργο, να έχουν τουλάχιστον 200 ώρες εκπαίδευσης για τη συγκεκριμένη εφαρμογή τους.
Ο ΠΟΥ επίσης συστήνει πως αν ο επαγγελματίας υγείας θέλει να είναι πιστοποιημένος βελονιστής που χρησιμοποιεί τον βελονισμό αυτόνομα και όχι ως συμπληρωματική τεχνική, έξω από το εξειδικευμένο κλινικό του έργο θα πρέπει να λάβει 1500 ή περισσότερες ώρες εκπαίδευσης στο βελονισμό. |
Κυρίως ολιστική συμπτωματική ανακούφιση και διαχείριση του πόνου με ολιστική προσέγγιση.
Οι εξετάσεις επάρκειας και η κλινική πρακτική διαφέρουν από χώρα σε χώρα. |
Εκπαίδευση:
20-40 ώρες συνεχιζόμενης εκπαίδευσης σε τοπικές τεχνικές «ξηρού βελονισμού» που διδάσκονται σε 1-2 Σαββατοκύριακα |
Φυσικοθεραπευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας που χρησιμοποιούν το βελονισμό στη θεραπεία των μυοπεριτονιακών σημείων ενεργοποίησης.
Δεν απαιτούνται εξετάσεις επάρκειας. |
Θεραπεία μυοσκελετικού πόνου |
Αυτή η κατηγοριοποίηση της εκπαίδευσης και της εφαρμογής του βελονισμού, όπως όλα τα πράγματα δημιουργεί αλλά και λύνει μερικά προβλήματα. Για παράδειγμα λύνει το πρόβλημα που δημιουργείται όταν ένας μη ιατρός έχει να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε παθολογικό πρόβλημα, όπως για παράδειγμα η μητρορραγία, μαθαίνοντας στους επαγγελματίες βελονιστές τις κόκκινες σημαίες (δυνητικά επικίνδυνες καταστάσεις που πρέπει να παραπεμφθούν στον ειδικό ιατρό). Από την άλλη μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα αν ο επαγγελματίας βελονιστής δεν κατανοήσει έγκαιρα αυτές τις κόκκινες σημαίες.
Επίσης λύνει το πρόβλημα μιας πολυετούς εκπαίδευσης στον βελονισμό σε επαγγελματίες υγείας που πρακτικά δεν επιλέγουν να δαπανήσουν πάνω από 1-2 έτη μή πλήρης εκπαίδευσης. Όμως αυτό αυξάνει την πιθανότητα μη αποτελεσματικής εφαρμογής του βελονισμού, ειδικά σε καταστάσεις όπου δεν σχετίζονται με το πεδίο εφαρμογής του κάθε επαγγελματία υγείας (πχ. όταν μια μαία θελήσει να κάνει βελονισμό για μια τενοντίτιδα).
Τέλος, με την εκπαίδευση στην τεχνική της “ξηράς βελόνας”, διευκολύνει την εξάπλωση του βελονισμού και της αποτελεσματικότητας του στον μυοπεριτοναϊκό πόνο. Όμως δημιουργεί το πρόβλημα, ότι ασθενείς μπορεί να μείνουν με την εντύπωση ότι ο βελονισμός μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση του πόνου, όταν χρησιμοποιείται η τεχνική της “ξηρά βελόνας” ενώ θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν άλλες τεχνικές του βελονισμού.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ