Βελονισμός για μυοσκελετικό πόνο

8 August, 2020 by YinYang.gr0
MSK-acu.jpg

Μια μετανάλυση (https://www.researchgate.net/publication/305741844_Acupuncture_for_musculoskeletal_pain_A_meta-analysis_and_meta-regression_of_sham-controlled_randomized_clinical_trials) που μελέτησε την αναλγητική επίδραση του βελονισμού και διερεύνησε εάν ο ψευδοβελονισμός έχει πραγματική δράση, πραγματοποιήθηκε σχετικά πρόσφατα.

Οι μυοσκελετικές διαταραχές και ο σχετιζόμενος πόνος είναι σημαντικές αιτίες που δυσκολεύουν την ζωή τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Πόνος στον αυχένα, οσφυαλγία, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ινομυαλγία και μυοαγγειακός πόνος παρατηρούνται συχνά στην κοινωνία μας. Αν και η θνησιμότητα από αυτές τις καταστάσεις είναι γενικά χαμηλή, επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής, κυρίως λόγω του σχετιζόμενου μυοσκελετικού πόνου. Καθώς στον πληθυσμό συνεχίζει να αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, η επιρροή των μυοσκελετικών διαταραχών στην κοινωνία θα αυξηθεί επίσης.

Επί του παρόντος, υπάρχει περιορισμένη κατανόηση όλων των μηχανισμών που προκαλούν μυοσκελετικό πόνο και λίγες θεραπείες είναι διαθέσιμες για τη θεραπεία του μυοσκελετικού πόνου. Ο βελονισμός χρησιμοποιείται συνήθως για την ανακούφιση του πόνου. Η θεραπεία βασίζεται στη παραδοσιακή θεωρία ότι η ασθένεια προκύπτει από ανισορροπίες στην ζωτική δύναμη- τσι και πως οι βελόνες εισάγονται σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα για να διορθώσουν αυτές τις ανισορροπίες και να αποκαταστήσουν την αρμονία.  Επιστημονική η θεωρία της “πύλης” (gate theory) και η απελευθέρωση ενδογενών οπιοειδών έχουν προταθεί ως εξηγήσεις για την εμφανή αναλγητική επίδραση του βελονισμού. Ο βελονισμός έχει φυσιολογικές και ψυχολογικές επιδράσεις που περιγράφονται είτε ως ειδικές είτε ως μη ειδικές. Τα φυσικά αποτελέσματα είναι στην ουσία οι αναλγητικές επιδράσεις που παράγονται με την τοποθέτηση βελόνας σε μια συγκεκριμένη τοποθεσία, σε κατάλληλο βάθος, για κατάλληλη διάρκεια και αριθμό συνεδριών. Τα ψυχολογικά μη ειδικά αποτελέσματα σχετίζονται με τις αντιλήψεις των ασθενών, τις πεποιθήσεις, τις εμπειρίες και τις προσδοκίες των ασθενών.

Η συχνότητα ανεπιθύμητων ενεργειών είναι χαμηλότερες από αυτές των αναλγητικών οπιοειδών και των αντιφλεγμονών φαρμάκων. Ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός για ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων, όπως πόνος, μυοσκελετικές διαταραχές και διάφορες νευρολογικές ασθένειες.

Τα αποτελέσματα της μεταανάλυσης δείχουν πως ο βελονισμός μπορεί να μειώσει και να ανακουφίσει τον πόνο που σχετίζεται με μυοσκελετικές διαταραχές. Η αποτελεσματικότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και στην συγκεκριμένη μελέτη φάνηκε πως ο βελονισμός ήταν πιο αποτελεσματικός από τον ψευδοβελονισμό στην ανακούφιση του πόνου στην αυχεναλγία, ωμαλγία, την οσφυαλγία, και την οστεοαρθρίτιδα.

DR. IOANNIS DIMITRIOU MD MLCOM PT CCH MSC PHD TCM MSC MHP MIP


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


YINYANG CLINIC

Asset 1

Καλώς ήρθατε στην YinYang Clinic.
Είμαστε εδώ για εσάς. Οι υπηρεσίες μας είναι εξατομικευμένες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά στον χώρο μας ή στο σπίτι σας.

Η ομάδα της YinYang Clinic