Η αγκινάρα έχει ηπατοπροστατευτική δράση
Πηγή: https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11130-015-0503-8
Σύμφωνα με αυτή την μετανάλυση The antioxidant activity of artichoke (Cynara scolymus): A systematic review and meta-analysis of animal studies (ότι πιό ισχυρό υπάρχει στην σημερινή αρθρογραφία) η αγκινάρα έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι ισχυρή πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων. Η αγκινάρα (Cynara scolymus) είναι από τα λίγα φυτά που οι κλινικές και πειραματικές δοκιμές αλληλοσυμπληρώνονται. Φαίνεται πως στην αγκινάρα υπάρχουν αντιοξειδωτικά, ηπατοπροστατευτικά στοιχεία, με ωφέλιμη επίδραση στο ήπαρ. Σε μελέτες σε ζώα, τα υγρά εκχυλίσματα των ριζών και των φύλλων της αγκινάρας έδειξαν πως έχουν ηπατοπροστατευτική και αναγεννητική δράση στα ηπατοκύτταρα. Η αγκινάρα επίσης παίζει θετικό ρόλο στη μείωση της χοληστερόλης, βοηθώντας έτσι στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επίσης προκαλεί μειωμένη ινσουλιναιμική απόκριση, αλλά από την άλλη δεν φαίνεται να έχει καμία επίδραση στο μεταβολικό σύνδρομο.
Η αγκινάρα προέρχεται από τη μεσογειακή περιοχή και περιλαμβάνει δύο καλλιέργειες, την Cynara cardunculus var. Scolymus L. και Cynara cardunculus var. altilis DC, με την άγρια Cynara cardunculus L. var. sylvestris να είναι ο πρόγονος τους. Η πιο πρώιμη περιγραφή της αγκινάρας έρχετε από τον Έλληνα συγγραφέα Θεόφραστο τον 4ο αιώνα π.Χ.. που περιγράφει πως το φυτό αυτό ήταν δημοφιλές στους Έλληνες και τους Ρωμαίους ως τρόφιμο και ως φάρμακο.
Στην Ασιατική Ιατρική (ΑΙ) το φυτό αυτό περιγράφεται ως ουδέτερο, με πικρή, αλμυρή και γλυκιά γεύση. Επηρεάζει τα κανάλια του γκαν-ήπατος και νταν-χολυδόχου κύστης, κάτι που έρχεται σε συμφωνία με τις παρατηρήσεις των αρχαίων στην μεσόγειο. Σύμφωνα με την ΑΙ η αγκινάρα τονώνει το γιν και το σουέ-αίμα, προωθεί την κίνηση του τσι, δρα διουρητικά και για αυτό μειώνει την σι-υγρασία.
Αυτή η αποχή αυτό το θεραπευτικό φυτό είναι άφθονo και για αυτό σας συντείνουμε την κατανάλωση του. Oι άγριες αγκινάρες και κατά προτίμηση βιολογικές είναι ότι καλύτερο.