Yπογονιμότητα στις γυναίκες: Ηλικία, στρες, αλκοόλ και κάπνισμα, οι βασικοί λόγοι..

13 February, 2019 by Dr. Ioannis Dimitriou0
by.jpg

Πηγή: https://www.physiology.org/doi/full/10.1152/physrev.00023.2015?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed

Η αύξηση της ηλικίας, σύμφωνα με φυσιολογικές μελέτες έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ωοθυκικών θυλακίων, τη μείωση της συχνότητας ωορρηξίας, τη δυσλειτουργία στην ωχρινική φάση της περιόδου (η ωχρινική φάση είναι η τέταρτη φάση του κύκλου στην σειρά εμμηνορυσία-ωοθυλακική φάση-ωορρηξία-ωχρινική φάση, στην οποία εκκρίνεται προγεστερόνη) και την πρόωρη ενεργοποίηση των ωοθυλακίων. Αυτά πρακτικά σημαίνουν πως όσο καθυστερεί η εγκυμοσύνη σε μια γυναίκα, τόσο μειώνονται και οι πιθανότητες για μια πετυχημένη εγκυμοσύνη. Αυτό φαίνεται και στο γράφημα της μελέτης στην οποία στηρίχθηκε αυτό το άρθρο. Επίσης με το πέρασμα της ηλικίας αυξάνεται και η πιθανότητα να μην γίνει ωορρηξία κατά τον έμμηνο κύκλο της γυναίκας. Για αυτό και 10 έμμηνοι κύκλοι πριν την εμμηνόπαυση η πιθανότητα μη ωορρηξίας είναι 1/3. Επιπρόσθετα με την πάροδο της ηλικίας χειροτερεύει η ποιότητα των ωοκυττάρων, με αποτέλεσμα τη δυσκολία στη σύλληψη αλλά και την αύξηση της πιθανότητας γενετικών προβλημάτων. Τέλος φαίνεται πως με την αύξηση της ηλικίας επίσης παρουσιάζεται μειωμένος εμβρυικός μεταβολισμός που τελικά μπορεί να μειώσει την εμβρυική ανάπτυξη, κάτι που θα έχει μακροχρόνια επίπτωση στην ανάπτυξη του παιδιού. Στην Ασιατική Ιατρική (ΑΙ) λέγεται εδώ και αιώνες πως με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται η τζινγκ-πεμπτουσία των νεφρών. Μειωμένη πεμπτουσία των νεφρών σημαίνει και μειωμένη γονιμότητα, μιας και τα νεφρά στην ΑΙ σχετίζονται με την ανάπτυξη και την γονιμότητα. 

Μειωμένη πρόσληψη θερμίδων και υπερβολική άσκηση σχετίζονται με υπογονιμότητα, λόγω των ορμονολογικών αλλαγών που συμβαίνουν και λόγω της μείωσης της συχνότητας της ωορρηξίας, της κακής ανάπτυξης του ενδομητρίου, αλλά ακόμα και αμμηνόρροια από καταστολή του ορμονικού άξονα υποθάλαμου-υπόφυσης-γονάδων, λόγω μείωσης της έκκρισης της ορμόνης GNRH. Μελέτες δείχνουν πως η έντονη και συχνή άσκηση μειώνουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Η παχυσαρκία όμως επίσης σχετίζεται με την υπογονιμότητα λόγω, μειωμένης πιθανότητας ωορρηξίας και δυσαρμονίας του ορμονικού άξονα υποθάλαμου-υπόφυσης-γονάδων. Η παχυσαρκία εκτός των άλλων παρουσιάζει και μειωμένη πιθανότητα επιτυχίας στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Η περίσσια λιπαρών οξέων στην παχυσαρκία φαίνεται πως έχει τοξική επίδραση στους γενετικούς ιστούς, με αποτέλεσμα την ήπια φλεγμονή που οδηγεί στην υπογονιμότητα. Επιπρόσθετα, η δυακίμανση ορμονών όπως η λεπτίνη μπορεί να επειρεάσει την στεροειδογένεση, κάτι που θα έχει αρνητική επίδραση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Τέλος η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο ποσοστό αποβολών, πλακουντιακών προβλημάτων, διαβήτη κύησης και προεκλαμψίας. Στην Ασιατική Ιατρική η γυναίκα θεωρείται γιν και η έντονη άσκηση γιανγκ. Οπότε η πολύ έντονη άσκηση κάνει τη γυναίκα λιγότερο γιν και άρα λιγότερο γόνιμη. Η μειωμένη πρόσληψη θερμίδων έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή ενέργειας τσι οπότε και ο οργανισμός γίνεται λιγότερο γόνιμος. Η παχυσαρκία από την άλλη σύμφωνα με την ΑΙ παράγει σι-υγρασία και ταν-φλέγμα που εμποδίζουν την μήτρα. 

Το στρες λόγω των ορμομονολογικών διαταραχών που επιφέρει έχει αρνητική επίδραση στην γονιμότητα. Συγκεκριμένα σε μελέτες έχει φανεί πως το στρες μειώνει την έκκριση οιστραδοιόλης, LH και προγεστερόνης της ωχρινικής φάσης. Άλλες μελέτες δείχνουν πως γυναίκες που έχουν στρες έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να έχουν μια πετυχημένη εγκυμοσύνη. Παρεμβάσεις που γίνονται στην εξωσωματική γονιμοποίηση επιφέρουν παραπάνω στρες και για αυτό η διαχείριση του είναι πολύ σημαντική. Στην ΑΙ τα συναισθήματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία και την παθολογία. Αρνητικά συναισθήματα του στρες μπορεί να εμποδίσουν την κίνηση της ενέργειας τσι με αποτέλεσμα την υπογονιμότητα. 

Το κάπνισμα έχει επίσης αρνητική επίδραση στη γονιμότητα επειδή το κάπνισμα οδηγεί σε μειωμένο αριθμό διαθέσιμων ωοκυττάρων και επίσπευση της εμμηνόπαυσης, μεταξύ άλλων, λόγω των παραγόμενων από τον καπνό τοξικών. Γυναίκες που καπνίζουν και κάνουν προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης παρουσιάζουν περισσότερα ανώριμα ωοκύτταρα και λιγότερη πιθανότητα να ανταποκριθούν τα ωοκύτταρα τους στην ορμονική θεραπεία. Στην ΑΙ λέγεται πως επειδή ο καπνός έχει πικάντικη, πικρή και θερμή φύση, προκαλεί ξηρότητα επειδή θερμαίνει και ξεραίνει τα υγρά του σώματος και καίει την τζινγκ-πεμπτουσία. Επίσης εισέρχεται στης καρδιά και επηρεάζει αρνητικά το σεν-πνεύμα. Βλέπουμε πως επίσης σύμφωνα με την ΑΙ εκτός από την αρνητική δράση στους πνεύμονες, έχουμε επίπτωση και στην λειτουργία του σεν-νεφρού, που είναι υπεύθυνο για την γονιμότητα.  

Περιοδοντικές παθήσεις και κακή στοματική υγιεινή έχουν συσχετιστεί με καρδιοαγγειακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, αναπνευστικές και νεφρολογικές παθήσεις, καθώς και υπογονιμότητα. Μελέτες δείχνουν πως η κακή στοματική υγιεινή καθυστερεί τη σύλληψη. Υπολογίζεται πως περίπου το 10% του γενικού πληθυσμού έχει περιοδοντικά προβλήματα άρα και η μεγάλη επίπτωση της κατάστασης αυτής. Αυτό οφείλεται στην μικρή αλλά συνεχή φλεγμονή που παρατηρείται.  

DR. IOANNIS DIMITRIOU MD MLCOM PT CCH MSC PHD TCM MSC MHP MIP

YINYANG CLINIC

Asset 1

Καλώς ήρθατε στην YinYang Clinic.
Είμαστε εδώ για εσάς. Οι υπηρεσίες μας είναι εξατομικευμένες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά στον χώρο μας ή στο σπίτι σας.

Η ομάδα της YinYang Clinic