Η αναπνοή επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία

20 January, 2019 by Dr. Ioannis Dimitriou0
brain-brathing-yinyang.gr_-1200x800.gif

Πηγή: Nasal Respiration Entrains Human Limbic Oscillations and Modulates Cognitive Function

Σε μια σχετικά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Journal of Neuroscience” εξετάζεται η υπόθεση ότι η δραστηριότητα του εγκεφαλικού φλοιού επηρεάζεται από τον αναπνευστικό κύκλο του ανθρώπου, δηλαδή την εισπνοή και την εκπνοή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι η αναπνοή συγχρονίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον οσφρητικό εγκεφαλικό φλοιό του ανθρώπου, καθώς και σε σχετιζόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου.

Ο ρυθμός της αναπνοής δημιουργεί ηλεκτρική δραστηριότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο που ενισχύει την συναισθηματική κρίση και την ανάκληση της μνήμης. Αυτές οι επιδράσεις εξαρτώνται από το αν κάποιος εισπνέει ή εκπνέει και αν αναπνέει από τη μύτη ή το στόμα. Στη μελέτη αναφέρεται ότι τα εξεταζόμενα άτομα ήταν σε θέση να εντοπίσουν τον φόβο σε ένα πρόσωπο πιο γρήγορα εάν αντίκριζαν το πρόσωπο κατά την εισπνοή σε σχέση με την εκπνοή. Τα άτομα ήταν επίσης πιο πιθανό να θυμούνται ένα αντικείμενο εάν το έβλεπαν κατά την εισπνοή και όχι κατά την εκπνοή. Τα αποτέλεσμα εξαφανίστηκαν αν η αναπνοή ήταν δια μέσω του στόματος.

Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στις ανατολικές ενεργειακές ασκήσεις όπως το τσι γκονγκ, τονίζεται η σημασία της αναπνοή δια μέσω της μύτης. Η μύτη είναι ένα όργανο το οποίο παίζει κατά προτεραιότητα τον ρόλο της αναπνοής  και όχι το στόμα. Αυτό φαίνεται και στα μωρά τα οποία αναπνέουν μόνο από την μύτη και δεν ξέρουν πως να αναπνεύσουν από το στόμα εκτός και αν κλάψουν.

“Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ότι υπάρχει δραματική διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα στην αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο κατά την εισπνοή σε σύγκριση με την εκπνοή”, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας Christina Zelano, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

“Όταν εισπνέετε, ανακαλύψαμε ότι διεγείρονται οι νευρώνες στον οσφρητικό φλοιό, την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο, σε όλο το μεταιχμιακό σύστημα. Αν βρίσκεστε σε κατάσταση πανικού, ο ρυθμός αναπνοής γίνεται ταχύτερος. Ως αποτέλεσμα, θα καταναλώνετε αναλογικά περισσότερο χρόνο εισπνοής από ό, τι σε μια ήρεμη κατάσταση. Έτσι, η έμφυτη απάντηση του οργανισμού μας στον φόβο με ταχύτερη αναπνοή θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην λειτουργία του εγκεφάλου και να έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερους χρόνους απόκρισης σε επικίνδυνα ερεθίσματα στο περιβάλλον.

Κάτι άλλο σημαντικό που μπορεί κάποιος να συμπεράνει από την έρευνα είναι η επίδραση του διαλογισμού ή της εστιασμένης αναπνοής. «Όταν εισπνέετε, κατά μια έννοια συγχρονίζετε τις ώσεις του εγκεφάλου σε όλο το μεταιχμιακό σύστημα», σημείωσε ο Zelano.

δείτε και το σχετικό video παρακάτω

DR. IOANNIS DIMITRIOU MD MLCOM PT CCH MSC PHD TCM MSC MHP MIP

YINYANG CLINIC

Asset 1

Καλώς ήρθατε στην YinYang Clinic.
Είμαστε εδώ για εσάς. Οι υπηρεσίες μας είναι εξατομικευμένες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά στον χώρο μας ή στο σπίτι σας.

Η ομάδα της YinYang Clinic