Δεν συστείνεται η χρήση του ST36 για το πρώτο στάδιο εγκεφαλικού επεισοδίου
Το σημείο ST 36 (zú sān lĭ, 足三里) είναι ένα πολύ γνωστό και πολύχρηστο σημείο, το οποίο μεταξύ άλλων μπορεί να αυξήσει την επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την λειτουργική κατάσταση των οργανικών συστημάτων. Η αύξηση της λειτουργικής κατάστασης οποιουδήποτε οργανικού συστήματος, όπως για παράδειγμα του σπλήνα, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αιματικής ροής προς το σύστημα αυτό, πχ. προς το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό θα προκαλέσει μείωση της αιματικής ροής από άλλα όργανα όπως για παράδειγμα ο εγκέφαλος (στα κείμενα της ΚΙ λέγεται και «η θάλασσα του μυελού»). Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε σχετική ισορροπία τότε μια τέτοια μεταβολή της κατανομής του αίματος δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας, αν και είναι μια ενδιαφέρουσα γνώση που αξίζει να ειπωθεί. Όμως σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μια τέτοια μεταβολή της αιματικής ροής μπορεί να είναι μείζονος σημασίας. Αυτό διότι μείωση της παροχής του αίματος στην εγκεφαλική ουσία που είδη ισχαιμεί, μπορεί να έχει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το λόγο αυτό και το σημείο ST 36 (zú sān lĭ, 足三里) δεν χρησιμοποιείται στην πρώτη φάση αποκατάστασης από ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η γνώση αυτή έγινε γνωστή μετά από μελέτη που διεξήχθει από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Τιαν Τζιν, στην οποία εν συντομία: τοποθέτησαν ποντίκια σε περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο (οπότε ο εγκέφαλος τους λειτουργούσε με λιγότερο οξυγόνο, όπως και αντίστοιχα των ασθενών που η εγκεφαλική τους ουσία ισχαιμεί) και σε ομάδα από αυτά έγινε βελονισμός του σημείου ST 36 (zú sān lĭ, 足三里) ενώ σε άλλες ομάδες έγινε βελονισμός άλλων σημείων. Τελικά βρέθηκε πως η ομάδα στην οποία έγινε βελονισμός του ST 36 (zú sān lĭ, 足三里) υπέστει σοβαρότερες εγκεφαλικές βλάβες απότι της ομάδας όπου δεν έγινε βελονισμός, ενώ άλλες ομάδες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν άλλα σημεία υπέστησαν τις λιγότερες βλάβες.
Από τα παραπάνω συμπεράνουμε τα εξής:
Όσο γνωστό και καλό να θεωρείται κάποιο σημείο πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε και αν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε.
Ο βελονισμός ακόμα και των σημείων που θεωρούνται πως έχουν ευεργετική δράση για τα πάντα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
Ο βελονισμός συγκεκριμένων σημείων είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την αποκατάσταση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.
DR. IOANNIS DIMITRIOU MD MLCOM PT CCH MSC PHD TCM MSC MHP MIP