Διαιτοθεραπεία

Ασιατική

Διαιτοθεραπεία


Η Κινέζικη διαιτοθεραπεία, με τη χρήση φυσικών τροφίμων,  συμβάλλει στην αποκατάσταση και τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού. Στην Κινέζικη Ιατρική (ΚΙ) η γραμμή που διαχωρίζει τα βότανα από τα τρόφιμα είναι πολύ λεπτή και πολλές φορές ανύπαρκτη. Με άλλα λόγια, τα τρόφιμα μπορεί να παίξουν το ρόλο του βοτάνου-φαρμάκου. Οι γεύσεις, οι ποιότητές τους, και ο τρόπος με τον οποίο παρασκευάζονται έχουν μεγάλη σημασία. Όταν τα τρόφιμα συνδυάζονται και παρασκευάζονται με έναν αρμονικό τρόπο, προάγουν την υγεία και μπορούν να θεραπεύσουν ακόμη και ασθένειες. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στον οργανισμό, ή και σοβαρά προβλήματα υγείας. Η ΚΙ κατατάσσει τα τρόφιμα σύμφωνα με τα ενεργειακά και σωματικά αποτελέσματά τους, και όχι σύμφωνα με τα μέρη που τα απαρτίζουν, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια κλπ. Για παράδειγμα, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να θεωρούνται ψυχρά και άλλα θερμά ανεξάρτητα από τις χημικές δομές που τα αποτελούν. Έτσι ένα πρωινό που αποτελείται από μια μπανάνα και γάλα, θα έχει πάντα την ίδια θρεπτική αξία σύμφωνα με τη δυτική σκέψη, ενώ στην ΚΙ μπορεί να θεωρηθεί επωφελές για κάποια άτομα και επιβλαβές για κάποια άλλα, ανάλογα πάντα και με τη διαφορετική εποχή του έτους.

Με τη διαιτοθεραπεία μάς επιτρέπεται να γνωρίζουμε όχι μόνο ποιά τρόφιμα είναι υγιεινά, αλλά και ποιά συγκεκριμένα τρόφιμα είναι καλά ειδικά για τον καθένα από εμάς, σε κάθε ξεχωριστή χρονική περίοδο, ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία μας και με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

Μπορεί να εφαρμοστεί μαζί με την αγωγή της κλασικής ιατρικής;

Ναι. Σε κάθε περίπτωση είναι καλό να ενημερώνετε το θεραπευτή σας για τη διάγνωση της κλασικής ιατρικής, το ιστορικό σας, και τα φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε.

(Από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Συλλόγου Κινέζικης Ιατρικής)


Δίαιτα

ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ


Είναι η δίαιτα που βασίζεται σε ποιοτικά λίπη (ελαιόλαδο, λάδι ψαριών, σπόρων, λαχανικών), πρωτεΐνες και όχι σε υδατάνθρακες, και έχει αποδειχθεί θετική για την καρδιά, τον εγκέφαλο, το έντερο και τις αρθρώσεις. Η κετογονική δίαιτα έχει διάφορα στάδια και βαθμούς δυσκολίας, αλλά γενικά πρόκειται για μια διατροφή που στηρίζεται σε υγιή λίπη όπως λάδι καρύδας, αβοκάντο, αυγά, λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς, ενώ εξαλείφονται εντελώς τα δημητριακά, η ζάχαρη και τα αμυλούχα λαχανικά όπως το καλαμπόκι και οι πατάτες, με αποτέλεσμα να προωθείται η μεταβολική κέτωση (παραγωγή κετονών) μέσω του ηπατικού μεταβολισμού των λιπαρών οξέων.

Σε προχωρημένο στάδιο η δίαιτα αυτή μπορεί να περιέχει 70% λιπαρά, 25% πρωτεΐνη και 5% υδατάνθρακες. Αρκετά σημαντικά είναι τα Ω3 που μπορεί κάποιος να τα πάρει από τροφές όπως το σκουμπρί, ο σολωμός, η σαρδέλα, ο βακαλάος, τόνος, τα καρύδια, τους σπόρους τσία και το λιναρόσπορο. Επίσης τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκονται στο λάδι καρύδας, φοινικέλαιο και το γκι και τα μονοακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στα αβοκάντο, τις ελιές και το ελαιόλαδο, στους ξηρούς καρπούς,

Η απώλεια βάρους είναι δεδομένη, αλλά αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό, είναι ότι αυτό το είδος διατροφής είναι καλό και γιατί μειώνει τη φλεγμονή. Η κετογονική διατροφή αντιμετωπίζει τη φλεγμονή, ενώ η δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες των τελευταίων δεκαετιών προκαλεί φλεγμονή. Αυτό είναι σκάνδαλο για όλες τις τροφές που έχουν δημιουργηθεί με χαμηλά λιπαρά που πιστεύεται ότι είναι καλές για την υγεία, καθώς επίσης και για τις αρνητικές επιπτωσεις των κακής ποιότητας υδατανθράκων και των γλυκών εν γένει.

YINYANG CLINIC

Asset 1

Καλώς ήρθατε στην YinYang Clinic.
Είμαστε εδώ για εσάς. Οι υπηρεσίες μας είναι εξατομικευμένες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά στον χώρο μας ή στο σπίτι σας.

Η ομάδα της YinYang Clinic