Blog

CLASSIC LIST

baby-pulce-1200x800.gif

Στην κλινική πράξη της Ασιατικής Ιατρικής (ΑΙ) στην Ελλάδα ερχόμαστε σε επαφή συχνότερα με ενήλικες, σπάνια με παιδιά και σπανιότατα με βρέφη. Τα βρέφη σύμφωνα με τον Λι Σι Τζεν (Lǐ Shí-zhēn, 李时珍) συγγραφέα του «Διδασκαλίες του Μπιν Χου για τη Σφυγμολογία» (bīn hú mài xué, 濒湖脉学) καθώς και τον Βανγκ Σου Χε (Wáng Shū-hé, 王叔和) συγγραφέα των «Κλασσικών Κειμένων του Σφυγμού» (mài jīng, 脉经) έχουν φυσιολογικά σβέλτο σφυγμό (shuò mài, 数脉).

Στους ενήλικες η ταχυπαλμία υποδηλώνει την ύπαρξη ρε-ζέστης. Ωστόσο στα βρέφη η ύπαρξη έξι παλμών ανά κύκλο αναπνοής είναι φυσιολογική. Όσο νεότερη η ηλικία, τόσο πιο γρήγορος είναι ο σφυγμός. Για αυτό και αναφέρεται πως τα παιδιά και τα βρέφη είναι γιανγκ ιδιοσυγκρασίας.

Φυσιολογικά όρια ταχύτητας σφυγμού ανά ηλικία:
Έως 140 σφ/λεπτό σε νεογνά.
Έως 120 σφ/λεπτό έως σε ενός έτους μωρά. 
Έως 1 10 σφ/λεπτό έως σε  παιδιά τεσσάρων ετών.
Έως 90 σφ/λεπτό έως σε  παιδιά οκτώ ετών.
Έως 80 σφ/λεπτό έως σε  παιδιά δεκατεσσάρων ετών.

Σβέλτος σφυγμός σύμφωνα με τα «Κλασσικά Κείμενα του Σφυγμού» ορίζεται ως ο σφυγμός ο οποίος εμφανίζεται έξι φορές σε ένα κύκλο αναπνοής (yī xī liù zhì,一息六至). Τα κείμενα «Απλές Ερωτήσεις» (sù wèn, 素问) αναφέρουν για το σβέλτο σφυγμό πως «το γιν δεν νικά το γιανγκ» (shù wèi yīn bù shèng yang, 数为阴不胜阳) με αποτέλεσμα  «ο σφυγμός να έρχεται πολλές φορές» (gù mài lái tài guò, 故脉来太过). 
Σύμφωνα με τον Λι Σι Τζεν ο σβέλτος σφυγμός προκύπτει όταν η γιανγκ χουό-φωτιά  είναι υπερβολική ή το γιν υγρό  έχει βλαφτεί. Όταν ο Λι Σι Τζεν μιλάει για γιν υγρά που έχουν βλαφτεί, προφανώς εννοεί για όλο το εύρος των παθολογικών καταστάσεων, από ελαφριές καταστάσεις που μπορεί να οφείλονται σε γιν ανεπάρκεια του νεφρού έως επικίνδυνες για την ζωή καταστάσεις όπως η οξεία αιμορραγία. 
Τα κλινικά συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το σβέλτο σφυγμό είναι ανησυχία, σύγχυση και ντελίριο. Ο σβέλτος σφυγμός εμφανίζεται συνήθως σε σύνδρομα ζέστης των φου-οργάνων. Επίσης ο σβέλτος σφυγμός συμβαίνει όταν το γιανγκ τσι είναι σε κατάσταση υπερβολής. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περιπτώσεις όπως φωτιά της σιν-καρδιάς ή φωτιά του σεν-νεφρού, σε καταστάσεις ανεπάρκειας ή υπερβολής. Ο σβέλτος σφυγμός που είναι μεγάλος και ισχυρός υποδηλώνει φωτιά υπερβολής και η αντιμετώπιση του θα πρέπει να περιλαμβάνει μείωση και ψύξη. Ο σβέλτος σφυγμός που είναι λεπτός και αδύναμος υποδεικνύει ανεπάρκεια της φωτιάς και αντιμετωπίζεται με τη θέρμανση και τόνωση.

Ο σβέλτος σφυγμός σε συνδυασμό με άλλους σφυγμούς και πιθανές σχετιζόμενες παθολογικές καταστάσεις
Γρήγορος και επιπλέων σφυγμός (fúmài, 浮脉) συνήθως δείχνει επιφανειακή ζέστη.
Γρήγορος και δυνατός σφυγμός δείχνει υπερβολική ζέστη.
Γρήγορος και αδύναμος σφυγμός (ruò, 弱脉) υποδεικνύει ζέστη ανεπάρκειας.
Γρήγορος και βυθισμένος  σφυγμός (chénmài, 沉脉) συνήθως υποδηλώνει εσωτερική ζέστη.
Γρήγορος, αδύναμος και επιπλέον σφυγμός ( fúmài, 浮脉) συνήθως δείχνει σύνδρομο γιν ανεπάρκειας μαζί με φωτιά ανεπάρκειας.
Ένας γρήγορος, δυνατός και βυθισμένος  σφυγμός συνήθως δείχνει σύνδρομο εσωτερικής φωτιάς υπερβολής.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε τι λέει η κλασσική ιατρική για το σβέλτο σφυγμό. Ο σβέλτος σφυγμός μπορεί να έχει να κάνει με επείγον καταστάσεις όπως καρδιακές παθήσεις, απώλεια αίματος, ηλεκτρολυτικές διαταραχές αλλά και με λιγότερο επικίνδυνες καταστάσεις όπως αναιμία, υπέρταση, υπερθυρεοειδισμό, άγχος, πυρετό, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή/και καφεϊνούχων ροφημάτων, φάρμακα, ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη κα.

DR. IOANNIS DIMITRIOU MD MLCOM PT CCH MSC PHD TCM MSC MHP MIP

Βιβλιογραφία

1. Li Shi-zhen . Bin-hu’s Teachings on Pulse Diagnosis (Bīn Hú Mài Xué, 濒湖脉学). 1564
2. Bob Flaws. The Secret of Chinese Pulse Diagnosis. Blue Poppy Press 1999
3. Tie Tao-deng . Practical Diagnosis in Traditional Chinese Medicine. Sydney: Churchill Livingstone 1999
4. Will Morris. Pulse Diagnosis: A Multi Dimensional Method of Pulse Balancing. Notes


brain-brathing-yinyang.gr_-1200x800.gif

Πηγή: Nasal Respiration Entrains Human Limbic Oscillations and Modulates Cognitive Function

Σε μια σχετικά πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “The Journal of Neuroscience” εξετάζεται η υπόθεση ότι η δραστηριότητα του εγκεφαλικού φλοιού επηρεάζεται από τον αναπνευστικό κύκλο του ανθρώπου, δηλαδή την εισπνοή και την εκπνοή.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι η αναπνοή συγχρονίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα στον οσφρητικό εγκεφαλικό φλοιό του ανθρώπου, καθώς και σε σχετιζόμενες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της αμυγδαλής και του ιππόκαμπου.

Ο ρυθμός της αναπνοής δημιουργεί ηλεκτρική δραστηριότητα στον ανθρώπινο εγκέφαλο που ενισχύει την συναισθηματική κρίση και την ανάκληση της μνήμης. Αυτές οι επιδράσεις εξαρτώνται από το αν κάποιος εισπνέει ή εκπνέει και αν αναπνέει από τη μύτη ή το στόμα. Στη μελέτη αναφέρεται ότι τα εξεταζόμενα άτομα ήταν σε θέση να εντοπίσουν τον φόβο σε ένα πρόσωπο πιο γρήγορα εάν αντίκριζαν το πρόσωπο κατά την εισπνοή σε σχέση με την εκπνοή. Τα άτομα ήταν επίσης πιο πιθανό να θυμούνται ένα αντικείμενο εάν το έβλεπαν κατά την εισπνοή και όχι κατά την εκπνοή. Τα αποτέλεσμα εξαφανίστηκαν αν η αναπνοή ήταν δια μέσω του στόματος.

Εδώ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στις ανατολικές ενεργειακές ασκήσεις όπως το τσι γκονγκ, τονίζεται η σημασία της αναπνοή δια μέσω της μύτης. Η μύτη είναι ένα όργανο το οποίο παίζει κατά προτεραιότητα τον ρόλο της αναπνοής  και όχι το στόμα. Αυτό φαίνεται και στα μωρά τα οποία αναπνέουν μόνο από την μύτη και δεν ξέρουν πως να αναπνεύσουν από το στόμα εκτός και αν κλάψουν.

“Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ότι υπάρχει δραματική διαφορά στην εγκεφαλική δραστηριότητα στην αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο κατά την εισπνοή σε σύγκριση με την εκπνοή”, δήλωσε η επικεφαλής επιστήμονας Christina Zelano, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας στο Northwestern University Feinberg School of Medicine.

“Όταν εισπνέετε, ανακαλύψαμε ότι διεγείρονται οι νευρώνες στον οσφρητικό φλοιό, την αμυγδαλή και τον ιππόκαμπο, σε όλο το μεταιχμιακό σύστημα. Αν βρίσκεστε σε κατάσταση πανικού, ο ρυθμός αναπνοής γίνεται ταχύτερος. Ως αποτέλεσμα, θα καταναλώνετε αναλογικά περισσότερο χρόνο εισπνοής από ό, τι σε μια ήρεμη κατάσταση. Έτσι, η έμφυτη απάντηση του οργανισμού μας στον φόβο με ταχύτερη αναπνοή θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στην λειτουργία του εγκεφάλου και να έχει ως αποτέλεσμα ταχύτερους χρόνους απόκρισης σε επικίνδυνα ερεθίσματα στο περιβάλλον.

Κάτι άλλο σημαντικό που μπορεί κάποιος να συμπεράνει από την έρευνα είναι η επίδραση του διαλογισμού ή της εστιασμένης αναπνοής. «Όταν εισπνέετε, κατά μια έννοια συγχρονίζετε τις ώσεις του εγκεφάλου σε όλο το μεταιχμιακό σύστημα», σημείωσε ο Zelano.

δείτε και το σχετικό video παρακάτω

DR. IOANNIS DIMITRIOU MD MLCOM PT CCH MSC PHD TCM MSC MHP MIP


acupuncturestroke-1200x800.gif

Το σημείο ST 36 (zú sān lĭ, 足三里) είναι ένα πολύ γνωστό και πολύχρηστο σημείο, το οποίο μεταξύ άλλων μπορεί να αυξήσει την επάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την λειτουργική κατάσταση των οργανικών συστημάτων. Η αύξηση της λειτουργικής κατάστασης  οποιουδήποτε οργανικού συστήματος, όπως για παράδειγμα του σπλήνα, θα έχει ως αποτέλεσμα την  αύξηση της αιματικής ροής προς το σύστημα αυτό, πχ. προς το γαστρεντερικό σύστημα. Αυτό θα προκαλέσει μείωση της αιματικής ροής από άλλα όργανα όπως για παράδειγμα ο εγκέφαλος (στα κείμενα της ΚΙ λέγεται και «η θάλασσα του μυελού»). Όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε σχετική ισορροπία τότε μια τέτοια μεταβολή της κατανομής του αίματος δεν είναι ιδιαίτερης σημασίας, αν και είναι μια ενδιαφέρουσα γνώση που αξίζει να ειπωθεί. Όμως σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, μια τέτοια μεταβολή της αιματικής ροής μπορεί να είναι μείζονος σημασίας. Αυτό διότι μείωση της παροχής του αίματος στην εγκεφαλική ουσία που είδη ισχαιμεί, μπορεί να έχει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα στην αποκατάσταση από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το λόγο αυτό και το σημείο ST 36 (zú sān lĭ, 足三里) δεν χρησιμοποιείται στην  πρώτη φάση αποκατάστασης από ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. 
Η γνώση αυτή έγινε γνωστή μετά από μελέτη που διεξήχθει από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Τιαν Τζιν, στην οποία εν συντομία: τοποθέτησαν ποντίκια σε περιβάλλον με χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο (οπότε ο εγκέφαλος τους λειτουργούσε με λιγότερο οξυγόνο, όπως και αντίστοιχα των ασθενών που η εγκεφαλική τους ουσία ισχαιμεί) και σε ομάδα από αυτά έγινε βελονισμός του σημείου ST 36 (zú sān lĭ, 足三里) ενώ σε άλλες ομάδες έγινε βελονισμός άλλων σημείων.  Τελικά βρέθηκε πως η ομάδα στην οποία έγινε βελονισμός του ST 36 (zú sān lĭ, 足三里) υπέστει σοβαρότερες εγκεφαλικές βλάβες απότι της ομάδας όπου δεν έγινε βελονισμός, ενώ άλλες ομάδες στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν άλλα σημεία υπέστησαν τις λιγότερες βλάβες.
Από τα παραπάνω συμπεράνουμε τα εξής:
Όσο γνωστό και καλό να θεωρείται κάποιο σημείο πρέπει να γνωρίζουμε με ακρίβεια πότε και αν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσουμε.
Ο βελονισμός ακόμα και των σημείων που θεωρούνται πως έχουν ευεργετική δράση για τα πάντα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
Ο βελονισμός συγκεκριμένων σημείων είναι ιδιαίτερα χρήσιμος για την αποκατάσταση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

DR. IOANNIS DIMITRIOU MD MLCOM PT CCH MSC PHD TCM MSC MHP MIP


acupuncture-vs-morphin-yinyang.gif

Η πηγή αυτού του άρθρου είναι Το Αμερικάνικό Περιοδικό Επείγουσας Ιατρικής και συγκεκριμένα το άρθρο:

“Acupuncture vs intravenous morphine in the management of acute pain in the ED”

που μπορείτε να βρείτε εδώ: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27475042


Στην προοπτική τυχαιοποιημένη μελέτη που έγινε το 2016 στις ΗΠΑ (Προοπτική μελέτη-prospective study ονομάζεται μία μελέτη στην οποία μία ομάδα ανθρώπων εξετάζεται ως προς την εμφάνιση ή μη συγκεκριμένων μετρήσεων και τυχαιοποιημένη-randomised είναι μια μελέτη όπου η κατανομή των ανθρώπων γίνεται σε ομάδες στην τύχη (με τυχαίους αριθμούς) έγινε σύγκριση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας του πόνου που παρουσίαζαν ασθενείς στον τομέα των επειγόντων περιστατικών μεταξύ ενέσιμης μορφίνης και βελονισμού.

Οι ασθενείς ήσαν 300 και χωρίστηκαν σε δύο ομάδες των 150. Η επιτυχία της ανακούφισης του πόνου στις δύο ομάδες ήταν σημαντική. Στην ομάδα του βελονισμού μείωση του πόνου ανέφερε το 92% των ασθενών, ενώ στην ομάδα των ασθενών της ενέσιμης μορφίνης το 78%. Σημαντική επίσης ήταν η διαφορά του χρόνου ανακούφισης, όπου στην ομάδα βελονισμού ήταν 16±8 λεπτά, έναντι 28±14 λεπτών στην ομάδα της ενέσιμης μορφίνης.
Κάτι πολύ σημαντικό έχει να κάνει με τις ανεπιθύμητες ενέργειες. 89 ασθενείς (29.6%) συνολικά ανέφεραν ανεπιθύμητες ενέργειες από όπου οι 85 (56.6%) ήταν στην ομάδα της ενέσιμης μορφίνης και οι 4 (2.6%) στην ομάδα του βελονισμού.

Το συμπέρασμα της μελέτης είναι πως ο βελονισμός θα μπορούσε να βρει μια κεντρική θέση στη διαχείριση του πόνου ασθενών που αντιμετωπίζονται στα επείγοντα περιστατικά.

 

DR. IOANNIS DIMITRIOU MD MLCOM PT CCH MSC PHD TCM MSC MHP MIP


YINYANG CLINIC

yinyangpng

Καλός ήρθατε στην YinYang Clinic.
Είμαστε εδώ για εσάς. Οι υπηρεσίες μας είναι εξατομικευμένες ανάλογα με τις ανάγκες σας. Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.
Η ομάδα της YinYang Clinic

Copyright by WEB-APP.GR 2018. All rights reserved.